Economie

Als we een kijkje nemen in de economische historie van Workum zien we dat Workum jarenlang een bloeiende stad is geweest. Echter, net als in zoveel steden kwam er een periode van armoede. Dit kwam doordat de scheepsbouw, handelsvaart en visserij het erg zwaar hadden. Vanwege deze reden besloot een groep notabelen om het plaatselijk belang op te richten. Dit werd in 1904 opgericht en moest ervoor zorgen dat de economie weer aantrok. Het doel van plaatselijk belang was om te zorgen voor goede voorzieningen, een goed werkklimaat en een aangenaam leefklimaat. Momenteel gaan veel beslissingen die genomen moeten worden in Workum via het plaatselijk belang. Zij zijn dus een bestuurlijke tussenlaag tussen het gemeentebestuur en de plaatselijke bevolking.

 

Het is van belang om te kijken naar de toekomst. Hoe zou Workum er in de toekomst uit kunnen zien? In Nederland zien wij veel provincies waar het inwonersaantal terug loopt. Dit is ook zichtbaar in Workum. Een gevolg zou kunnen zijn dat bestaande bebouwing wordt afgebroken en grond terug wordt gegeven aan de natuur. Dit proces gebeurt bijvoorbeeld ook in Limburg en Groningen. Wij zijn van mening dat Workum zich nog meer op toerisme en maritieme zaken moet gaan richten. Workum zal dus zeer aantrekkelijk en hoogwaardig toersime moeten bieden om zo zuigkracht te crieĆ«ren. Om dit te kunnen realiseren zou de Friese regio (met Makkum en Lemmer) een regionaal toerisme concept op moeten stellen. Zo heeft Duitsland bijna geen kust aan de Noordzee waar maritieme activiteiten kunnen worden ontplooid. (denk aan de wadden) Duitsland heeft alleen de Ost-see maar daar is de atmosfeer weer heel anders. Alleen op de Duitse waddeneilanden is ook zeilsport te vinden. Wij zijn van mening dat je het toerisme kunt stimuleren door het landschap te bewaren voor windmolenparken of grote zonnepaneelboerderijen. Deze energievormen zijn toch al niet erg efficient en zeker niet milieuvriendelijk. Je zou in de toekomst kunnen denken aan brandstofcellen en waterstof. Duitsland is al terug aan het komen van zijn windmolens. Als je de watersportgebieden verder zou uitwerken moet je denken aan accomodaties en infrastructuur, inclusief ontsluiting van gebieden als ook toegangswegen tot de gebied(en). Nu zijn sommige plaatsen erg moeilijk te bereiken in het hoogseizoen.
Als wij over deze ontwikkelingen in de toekomst praten is dat niet zes weken in de zomer. Door de vergrijzing zal er meer en meer gedurende het hele jaar worden gerecreƫerd. Ook bedrijven spreiden hun vakantie meer en meer. Hierdoor wordt de productie niet meer onderbroken. Scholen spreken ook al over meer fexibiliteit in verlof.

 Foto Rosita Stumpel

Maak jouw eigen website met JouwWeb