Verkaveling

In de onderstaande twee afbeeldingen is heel mooi te zien hoe het land rondom Workum verkaveld is. De eerste opname is uit 1832. Rondom Workum is het land opgebouwd uit een onregelmatige blokverkaveling. Let op het ingepolderde deel links onder Workum, het Workumer Nieuwland. Een mooi voorbeeld van rationele blokverkaveling. Momenteel bevindt dit land zich door de inklinking van klei al een halve meter beneden NAP.

De tweede opname hieronder is afkomstig van de Grote Provincie Atlas van Friesland, schaal 1:25.000. Het is een opnameuit het jaar 2000.
Duidelijk is dat er tussen 1832 en het 2000 veel land bij is gewonnen. Aan de linker kant van Workum is het Geele Strand als land gewonnen. In vergelijking een jonge polder, nog niet erg ingeklonken. Het bevindt zich nog net boven NAP, tussen de 10 en 40 cm.
Er is zelfs een heus natuurreservaat ontwikkeld, de Workumerwaard.

Door deze landwinst ligt Workum niet meer zo dicht bij de IJsselmeerkust in vergelijking tot vroeger. Toen lag het vlak aan de Zuiderzee.


Er bestaan tussen de twee kaarten significante verschillen maar in detail zijn er ook grote overeenkomsten. Duidelijk zichtbaar zijn de oude zeedijken. Weggetjes leiden daar nu overheen. Veel landerijen zijn in de 168 jaar niet veel veranderd. Verkavelingspatronen zie je nog steeds duidelijk terug.

Maak jouw eigen website met JouwWeb