Water

Water is voor Workum altijd van erg groot belang geweest. Denk hierbij aan de visserij en de de scheepvaart. Workum lag aan de Zuiderzee. Via het water was er veel handel vanuit de Oostzee en Scandinavië. Ook handelsroutes van en naar Amsterdam gingen per schip over het water.
Water heeft duidelijk een grote rol gespeeld in de historie van Workum. Workum was vroeger alleen bereikbaar over water.

Maar bij water denken we ook aan de waterhuishouding, de strijd tegen het water. Workum ligt immers niet meters boven NAP. De omringende polders moesten wel hun juiste grondwaterpijl behouden. Dijken moesten altijd stevig zijn voor overstromingsgevaar. Vandaag de dag wordt dat gedaan door gemalen van Rijkswaterstaat. En de dreiging van een enorme springvloed is geweken met de komst van de afsluitdijk.

Hiernaast staat het stroomgebied afgebeeld dat Wetterskip Fryslân in 2005 heeft uitgegeven. Duidelijk is te zien dat Workum temidden van belangrijke stroomgebieden ligt.

Momenteel leeft Workum vooral van de watersport. Onderstaande foto illustreert hoe serieus Workum deze maritieme tak van sport heeft uitgebreid.

Duidelijk is te zien dat er naast een camping en jachthaven ook erg veel vakantiewoningen aan het water liggen. Het water dat van linksboven naar rechtsonder gaat is de Wymerts. Vanaf het IJsselmeer gaat dit water naar Workum. In Workum zelf liep het vroeger vóór 1785 geheel door de stad. Daarna is het nl. gedempt. Nog steeds kun je de waterloop nog goed volgen. Er zijn her en der zelfs oude kademuren gereconstrueerd. Boldertjes op het trottoir waar vroeger aanlegplaatsen waren. Op deze manier wordt duidelijk wat voor grote invloed het water heeft (gehad) op Workum.

Ook de oude scheepshellingen zijn de erfenissen van een rijk scheepvaartverleden. Nieuwe woonwijken die gebouwd worden richten zich meestal op de maritieme sektor: Thomashof, waterrijk wonen in Friesland. Watervilla Workum enz.

Waterhuishouding blijft ook van constante zorg voor de boezems rondom Workum. Hiernaast is het waterrisico afgebeeld in het gebied rond Workum. Duidelijk is dat niet alle grond voldoet aan de norm voor het betreffende grondgebruik zoals hoogwaardige landbouw. Gelukkig dus dat dit grondgebruik hier dan ook niet voorkomt.


Met inundatiefrequentie bedoelen we het gedurende een relatief korte periode onderwater lopen van land (bijvoorbeeld door hevige regenval) doordat het waterpeil sneller stijgt dan de snelheid waarmee het kan worden afgevoerd.