Uiterlijk van Workum
Workum is door de eeuwen heen aanzienlijk veranderd. De grootste verandering aan het stadsbeeld kwam met het dempen van de Wymerts in 1875. Dit werd een openbare weg. Veel gebouwen langs de Wymerts verloren hun functie als pakhuis of bedrijfspand en veranderden in winkel of woonvoorziening.
Tot ±1950 veranderde er niet veel aan het "nieuwe" stadsgezicht. Echter in de roerige jaren '50 en '60 van de vorige eeuw kreeg men nieuwe inzichten en andere visies op wonen. Zo wilde men veel meer daglicht in de woonkamers hebben waardoor kleine raampartijen werden vervangen door grote. Ook de bomen langs de kant van de weg werden gerooid, omdat zij veel licht tegen hielden.
De vervanging van de ramen in gevels werd vaak gedaan door een lokale timmerman of aannemer. Zij hadden geen kijk op de architectonische en zeer bepalende gevels van Workum. Helaas werd er practisch geen gebruik gemaakt van architecten om de gevels enigzins in tact te houden. Uit kostenbesparingen werden traditionele bouwvallige gevels vervangen voor op dat moment geldende normen van bouwen. Er was toentertijd ook geen gemeente die bewust beeldkwaliteitsplan er op na hield. Veel van de authentieke gevels zijn hierdoor verloren gegaan.
In 1988 is er een stichting in het leven geroepen die zich hard maakt voor het aanzicht van workum te weten Stadsherstel Workum die de status van "Beschermd Stadsgezicht" aan de kern van de stad heeft toegekend.
Sinds dit tijd is het stadgezicht van de kern van Workum niet erg meer veranderd. Men is echter wel in Workum verder gegaan met stadsontwikkeling. Dat kunt u lezen in Ruimtelijke Ordening.
Maak jouw eigen website met JouwWeb